Kuinka ylläpidän järjestystä?

Pienen kodin, tässä tapauksessa yksiön, saa helposti näyttämään siivottomalta. Kodin järjestyksen ylläpitämiseksi tärkeintä on mielestäni tehdä asiat mahdollisimman helpoiksi. Toimiva koti helpottavat järjestyksen ylläpitämistä.

Sopiva määrä

On vaikea ylläpitää järjestystä, jos tavaroita on kodin neliöihin nähden liikaa. Siivoaminen käy lähes mahdottomaksi ja jopa liikkuminen paikasta toiseen vaikeutuu. Sen sijaan, että kiintyisin liiaksi tavaraan, olen opetellut säännöllisesti myymään, antamaan ja heittämään pois tavaraa. Tavaralla, kun on taipumus huomaamattomasti aina lisääntyä. Säilytän tavaroita, jotka ovat sekä toimivia että esteettistä silmääni miellyttäviä.

Yksiötä ei kannata täyttää liian suurilla huonekaluilla. Muuttaessani olen hankkinut uusia ja käytettyjä huonekaluja entisten tilalle. Huonekalut, jotka ovat oikeassa suhteessa kodin kokoon, tekevät toimivan kodin.    

Oma paikka

Kun tavaroille on kodissa oma paikka, helpottuu järjestyksen ylläpito huomattavasti. Oma paikka ei itsessään takaa järjestystä. Tavarat täytyy käytön jälkeen myös palauttaa paikoilleen. Omat paikat ovat helpottaneet huomattavasti avainten, lompakon ja puhelimen löytymistä.

Sijoitan eniten käytössä olevia tavaroita etummaiseksi, helposti esiin otettavalle korkeudelle ja pinon päällimmäisiksi. Harvemmin käytössä olevia tavaroita sijoitan kaikkein alimmille ja ylimmille hyllyille, taaemmaksi sekä kellariin. Pyörää säilytän pyöräkellarissa. Järkevä sijoittelu on mielestäni toimivan kodin a ja o. Osan tavaroista, kuten johdot piilotan huonekalujen taakse tai koreihin.

Kodin toiminnot

Vaikkakin pieni, kodistani löytyvät selkeät toiminnot. Eteinen, kylpyhuone, keittiö, ruokailutila, olo- ja makuutila löytyvät myös yksiöstä. Hyödynnän kodissani myös vertikaalista tilaa, kuten erilaisia seinäkoukkuja ja seinähyllyjä. Kenkiä säilön niille tarkoitetuissa laatikoissa hattuhyllyn päällä. Kätevää, vai mitä!

Monikäyttöiset huonekalut ovat pienessä kodissa parhaita. Jakkarani toimivat sekä lisäistuimina että apupöytinä. Esimerkkejä monikäyttöisistä tavaroista ovat mm. tikkaat, jotka tarvittaessa muuntuvat lisäistuimeksi, sohvasänky, taittopöytä ja tarvittavaa työskentelytasoa antava tarjoiluvaunu.  

Yksinkertaisuus

Kodin järjestämisestä ei kannata tehdä turhan vaikeaa. Jos lähtötilanteessa tavaraa on liikaa ja on tullut laiminlyöneeksi siivouksen, ei hätää. Kannattaa aloittaa pienesti, vaikka ensimmäisestä laatikosta tai epämääräisestä pinosta. Jos yrittää haukata liian suuren palan, vain väsyy ja koko homma jää kesken. Kokemusta on! Yhdestäkin tavarasta eroon pääseminen on aina parempi, kuin ei mitään. Kun on kerran päässyt alkuun, loppukin sujuu helpommin.

Edellinen
Edellinen

Ostolakon eteneminen: haasteet 1 - 8

Seuraava
Seuraava

Onnellisena elämän loppuun saakka