Viiden vaatteen vuosi
Kun tutustuu hieman tekstiiliteollisuuteen, on päätös sitoutumisesta viiteen uuteen vaatteeseen vuodessa kohtalaisen helppo tehdä. Etenkin, kun kierrätettyinä hankittujen vaatteiden määrää ei ole haasteessa lainkaan rajoitettu.
Tekstiilien ympäristökuormitusta aiheuttavat langan ja kankaiden valmistus, värjäys, vaatteiden ompelu, kuljetus, varastointi ja tekstiilijäte. Vaateteollisuus aiheuttaa tällä hetkellä vuosittain saman verran kasvihuonekaasupäästöjä kuin maailman laivaliikenne ja lentoliikenne yhteensä toteavat Martat.
Euroopan parlamentti esittää, että yhden puuvillaisen t-paidan valmistamiseen tarvitaan arviolta 2700 litraa makeaa vettä eli yhden henkilön 2,5 vuoden juomavesitarpeen verran. Vuonna 2020 jokaisen EU-kansalaisen kenkien ja vaatteiden materiaalien tuottamiseen kului keskimäärin yhdeksän kuutiometriä vettä, 400 neliömetriä maata ja 391 kilogrammaa raaka-aineita. Aikamoista!
Tekstiilijäte kaatopaikoilla
Sen sijaan, että vaatteita pyrittäisiin kierrättämään tai lahjoittamaan, heitetään ne pois. Ainoastaan yksi prosentti kierrätetään uusiksi vaatteiksi. Euroopan Parlamentissa todetaan, että vasta hiljattain teknologioita, joiden avulla vaatteita voidaan kierrättää takaisin kuiduksi, on alkanut ilmaantua markkinoille. Suurin osa (87 %) käytetyistä vaatteista poltetaan tai viedään kaatopaikalle. Loppuosa päätyy EU:n ulkopuolelle.
Pikamuoti
Pikamuoti on ollut keskeinen tekijä kulutuksen lisääntymisessä, ja sitä on osaltaan vauhdittanut sosiaalinen media. Vaateteollisuus on voinut levittää muotitrendejä isommalle joukolle kuluttajia nopeammin kuin aiemmin.
Eetti ry. esittää, että Sheinin, kuten monen muunkin pikamuotiyrityksen toiminta on räikeässä ristiriidassa niiden tavoitteiden kanssa. Tähän on helppo yhtyä, kun tutustuu mm. Sheinin sitoumukseen, joka kuuluu seuraavasti:
”Vuonna 2050 ihmiset kuluttavat vain sen, mitä tarvitsevat. Tuotannosta tai kulutuksesta syntyvää tekstiilijätettä ei ole, ja monikäyttöiset, sesongista riippumattomat ja ajattomat vaatteet ovat normi.”
Todellisuudessa Sheinin liiketoiminta perustuu halpoihin vaatteisiin ja niiden nopeaan kiertoon.
Tällä hetkellä ongelmiin pyritään vastaamaan uusilla keinoilla, joita ovat muun muassa vaatevuokrausyritysten kehittäminen, tuotteiden suunnitteleminen siten että uudelleenkäyttö ja kierrätys helpottuu (muodin kiertotalous), kuluttajien ohjaaminen ostamaan vähemmän ja laadukkaampia vaatteita (hidas muoti) ja yleisesti kulutustottumusten ohjaaminen kohti kestävämpiä vaihtoehtoja.
Jokainen kuluttaja on vastuussa omista valinnoistaan. Mitä useampi meistä alkaa tehdä kestävämpiä valintoja ja pidättäytyy mielihalusta ostaa aina uutta, sen mukaisesti myös markkinat vastaavat kysyntään. Laiva kääntyy hitaasti, mutta sen on pakko kääntyä. Oletko valmis?